UGRÓDESZKA Médiaklub - Ha Igazán Magasra Vágysz!
UGRÓDESZKA
     
Hírek
     
Cikkek
     
Programjaink
     
Galéria
     
Rólunk írták
     
Támogatóink
     
Impresszum
     
Ezt nézd meg
     
modulnev
     
Média Műhely
Média Műhely : Callanetics, avagy mínusz kilók különösebb szenvedés nélkül

Callanetics, avagy mínusz kilók különösebb szenvedés nélkül

Zsuzsi  2006.12.02. 18:07

Szinte nincs olyan nő ezen a földön, aki ne szeretne valamit változtatni magán. Ez a hiúság belőlünk fakad, és úgy gondolom jó ez így. Persze vannak, akik már túlzásba viszik az elégedetlenséget, és olyan dolgokat is megtesznek a testük szépítése érdekében, ami nem leányálom. Nőtársaim nagy része - beleértve engem is - az alakjával nincs kibékülve.

 Van, akit pár kiló plusz, és van, akit lényegesen nagyobb túlsúly kerget a diéták és tornák világába. Számtalan olyan praktikáról olvashatunk a különböző magazinokban és az interneten, ami mellett egyfajta szemléltetésként képet láthatunk. Nem állítom hogy mindenhol, de a legtöbb fogyókúra esetében ezek csupán kiretusált fotók. Persze nem kell ezeket sem elítélni, hiszen köztudott hogy az ember érdeklődését a képek jobban felhívják dolgokra, mint a tömör szöveg. A marketing csodája.

Kicsit utánanéztem én is a neten a különböző diétáknak, tornáknak, és találtam egy érdekes könyvet. Ez egy olyan újfajta testedzést ír le, amivel, az írónő ígérete szerint, különösebb erőfeszítés nélkül hetek alatt megszerezhetjük az áhított alakunkat. A Callanetics az amerikai Callan Pinckley szellemi terméke. A vadregényes életű Callan Pinckley borzasztó hátfájdalmaktól szenvedett, izmai teljesen megmerevedtek, teste legyengült. Hogy mégis mozogjon valamit, elővette régi balettgyakorlatait - korábban 12 évig táncolt -, csak egy kicsit módosított rajtuk. A balettalapból egy olyan speciális edzésmódszert dolgozott ki, amellyel bárki néhány alkalom után visszanyerheti fiatalos, rugalmas alakját, régi vagy talán még annál is jobb formáját. A gyakorlatok javítják a testtartást, a hát megterhelése nélkül, átformálják, izmosabbá, feszesebbé teszik az alakot. És a feladatok nem veszélyesek, akár nyolcvan évesek is végezhetik. Ezen felbuzdulva megszereztem a könyvet, és még jobban utána olvastam a dolgoknak.

Ezt a módszert már itthon is nagy sikerrel alkalmazzák, léteznek olyan konditermek, ahol komoly edzésterv épül ezekre a mozdulatokra. Hozzá kell tenni, a hazánkban tanító mesterek csak nagyon kis százaléka képzett olyan szinten, hogy tökéletesen vissza tudja adni a torna lényegét. Ezeknek, az embereknek a Callanetics című könyv szolgált alapul, szakképzésben nem volt részük (tisztelet a kivételnek), tehát hivatalosan nem tarthattak ilyen órát. A nagy sikerre való tekintettel a fitneszklubok előszeretettel tűzték ki órarendjükre ezt a típusú órát. Ma már - jogi kérdések miatt - ha valahol a Callanetics elnevezéssel találkozunk, valószínűleg e mozgásanyag kicsit módosított változatát „kapjuk” alakformáló tornaként. Az elnevezés is gyakran így hangzik: „callanetics jellegű torna”. Ezért történhet, hogy bár az eredeti callanetics órákon nincs zene, sem csoportos mozgás, nálunk mégis előfordul. Ha valahol ezt látjuk, akkor az már nem az eredeti módszer, hanem az itthon elterjedt alakformáló torna, hasonló mozgásanyaggal. Eredetileg nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy mindenki a maga tempójában dolgozzon, ezért nem ajánlott a zenehallgatás torna közben. Olyankor akarva akaratlanul az ember egy idő után elkezd a zene ritmusára mozogni, ami nem feltétlenül egyezik az ő tempójával.

A gyakorlatok viszonylag egyszerűek, még akkor is ha elsőre bonyolultnak hatnak. Egy laza bemelegítéssel kezdődik a mozdulatsorozat, ami az izmok megfelelő kilazítására szolgál. Ezek után következnek a speciális feladatok melyek a fenék, a has, a comb, és a csípő megformálására alkalmasak. A lényeg az apró pici mozdulatokban és a kitartásban rejlik. Az első óra elteltével a tornászifjonc csak azt veszi észre, hogy nem kapkodja a levegőt, nem csorog róla a veríték, egyáltalán nem merült ki, sőt felfrissült. Máris kisebbnek érezi a hasát, fájós háta kiegyenesedett. A legnehezebb feladatok után sem érezi senki, hogy túlerőltette volna magát. Még az izomláz is elkerüli az embert, vagy ha nem, akkor sem olyan mértékű, mint azoknál a testedzéseknél, ahol kíméletlen a fizikai igénybevétel. A callanetics mellett szól, hogy nőies, és kíméletes.

Ezzel a technikával nem csak a testünk szépségét, és fittségét nyerhetjük, hanem a jó mozgáskoordináció, az ember képes lesz a teste feletti uralomra, meg tanul lazítani, nő a teherbírása, és ami a legfontosabb: teste meghálálja a törődést, az igyekezetet és az izomlázat.

 

     
Minden, ami Média7


     
Névnap

     
Szerinted?
Lezárt szavazások
     
Chat
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
     
Intreaktív
     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     

Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Új mese a Mesetárban! Ha tudni akarod, mit keres egy tündér a kútban, gyere és nézz be hozzánk!    *****    Az utóbbi idõkben komolyan foglalkoztat a retro játékok árainak robbanása. Errõl írtam egy hosszabb cikket.    *****    Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG