UGRÓDESZKA Médiaklub - Ha Igazán Magasra Vágysz!
UGRÓDESZKA
     
Hírek
     
Cikkek
     
Programjaink
     
Galéria
     
Rólunk írták
     
Támogatóink
     
Impresszum
     
Ezt nézd meg
     
modulnev
     
Interjúk
Interjúk : Médiatábor Egerben

Médiatábor Egerben

Zengő Árpád  2006.02.25. 11:36

MR Krónika 2005. 07. 28. reggel 7.40 A pályaalkalmasság része a rátermettség, a helyzetfelismerés és az egyéni stílus. Igaz lehet ez a tétel több szakmára vagy hivatásra is, kezdve a tanártól a futballistán át az újságíróit. Zengő Árpád összeállítása.

 

Ha tégla lenne, hatalmas falat lehetne építeni ma Magyarországon a kommunikációs szakokból, újságírókurzusokból, tanfolyamokból, szaktáborokból. Az utóbbiból egy az idén Egerben volt. Azt mondja a 17 éves kiskörei Horváth Tímea egri középiskolás, hogy azért szervezte ezt a néhány napos országos médiatábort, mert ezen a képzeletbeli falon talált egy rést.

Horváth Tímea:
- A vidéki nagyvárosok is mutassák meg, hogy igenis van utánpótlás és lehetőséget biztosítsunk az itteni fiataloknak, akik tényleg nem tudtak feljutni Pestre vagy nem ott tanulnak és ezért kiesnek ezekből a lehetőségekből.

Némileg ellentmondhat ennek egy nemcsak nekem ismerős jelenléte.

Lancz Alexandra:
- Cikkeket írok a Diák és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének, ezenkívül pedig az MTV1-en a 12+ című ifjúsági híradónak vagyok alkalmi riportere.

A debreceni Szufelják János neve leginkább a civis városban lehet ismerős, ugyanis ő ott a gyermek önkormányzat elnöke, no és újságíró palánta és már szigorú kritikus is és ő segített ki a tegezzem vagy magázzalak dilemmából.

Szufelják János:
- Néha meglepődöm mikor egyes telefonos játékokba betelefonál az ember, azt sem tudják, hogy kicsoda és azonnal letegezik. Szerintem kicsit illetlenség. Maradjunk annál, hogy magázódjunk, ha még nem ismerjük a személyt.

Riporter:
- Hát akkor kedves János, a közös szakmánk területén mit cselekszik a hajdú fővárosban?

Szufelják János:
- Az iskolánkban az újság szerkesztésben segítek, inkább magában a szövegszerkesztésben, nem a cikkeket írom, hanem segítem az újságot megcsinálni. Rádiózom néha az iskolában és most szeretnénk elindítani egy városi újságot Debrecenben, ami a diákoknak szól.

Térjünk vissza a tábort szervező Horváth Tímeához, akinek csak, halkan mondom, vagy súgom, eltökélt szándéka, hogy ő lesz Magyarország első női miniszterelnöke, és aki az újságírás, a tanulás mellett apja földjein traktort vezet. Szóval Tímea nem tud elszakadni a főváros-vidék különbségtől.

Horváth Tímea:
- Én a Diák Újságírók Országos Egyesületének a tagja vagyok egy éve. Névlegesen. De ez tényleg csak szinte névleges, mert mivel nem vagyok pesti nem tudom kihasználni ennek az előnyeit, nem tudok aktív tag lenni. És ha már egy ilyen egyesületbe tartozok, akkor megkövetelem magamtól, hogy tényleg aktívan részt vegyek ebben.

A programban a tananyag előadásában tűnt fel nekem, hogy szinte kizárólag a kereskedelmi média és részben a bulvársajtó munkatársai vettek részt. A közszolgálati csapat kimaradt. Tímea megnyugtatott, nem arról van szó, hogy a leendő újságírókat csak abba az irányba terelnék.

Horváth Tímea:
- Ez most lehet, hogy véletlen volt. Mondhatnám azt, hogy voltak még előadók, akikkel most nem sikerült leegyeztetni időpontot, viszont jövőre ők már számításba jöhetnek. Például ott volt a közszolgálati televízió pár híradós munkatársa is, akik most tényleg csak időbeosztásuk miatt nem tudtak eljönni.

Aki viszont eljött, mint hallgató, vajon jövője alapjának tekinti ezt a képzést?

Lancz Alexandra:
- Nem tudom, hogy a későbbiekben szeretnék-e ezzel foglalkozni, de most mindenesetre nagyon jó.

Bizonytalankodott egy kicsit így Alexandra, bár János sem volt sokkal határozottabb.

Szufelják János:
- Egyelőre nagyon jó médiával foglalkozni, bár lehet, hogy inkább művelődés-menedzser szakra fogok menni. De ez még a jövő titka, úgyhogy ezt még nem tudhatjuk.

Így van ez rendjén ebben a korban. Tímea sem gondolta, hogy minden táborlakóból egy hét alatt kész újságírót faraghatnak. Tulajdonképpen nem is biztos, hogy mindenki azért jött, hogy újságíró legyen.

Horváth Tímea:
- Tényleg van itt olyan gyerek, aki csak azért van itt, mert nem tudja, hogy mit szeretne csinálni és keresi azt, amit majd ő a későbbiekben folytat. Jelenleg nem tudok így most mondani bármit is, hogy milyen lehetőségeik vannak. Ehhez kellenek ők is. Ha megvan bennük az az aktivitás, a lelkesedés, egy kis szerencse és tényleg megfelelő ambíciók, akkor biztos, hogy sokra vihetik.

Riporter:
- No meg a tehetség.

Horváth Tímea:
- Igen, igen, tehát ez sem utolsó. De azért manapság valljuk be már a tehetség az kicsit hátrébb szorult... szerintem.

 

     
Minden, ami Média7


     
Névnap

     
Szerinted?
Lezárt szavazások
     
Chat
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
     
Intreaktív
     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     

A nagy nyári melegben hûsöljetek a Vízibálon a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Szobafestõ Budapest területén, legyen szó tisztasági festésrõl, vagy komplexebb munkálatokról, mi rendelkezésre állunk!    *****    Svéd termék a legjobb áron! Regisztrálj vásárlónak és kapj egyszeri 2000 Ft-ot és 15% kedvezményt a katalógusból! Svéd    *****    Azariah - RAMPAPAPAM formabontó verzióban, hallgasd, likeold, mutasd meg a spanodnak is :D    *****    ClueQuest- Új, ingyenes online nyomozós játék! Fejtsd meg a rejtélyt, és találd meg a tettest!Gyere cluequest.gportal.hu    *****    Szobafestõ Budapest    *****    Svéd termékek!Csatlakozz hozzám és kapj 2000,- Ft kedvezményt-15% kedvezmény a katalógus árból!Parfümök, szépségápolás!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Új mese a Mesetárban! Ha tudni akarod, mit keres egy tündér a kútban, gyere és nézz be hozzánk!    *****    Az utóbbi idõkben komolyan foglalkoztat a retro játékok árainak robbanása. Errõl írtam egy hosszabb cikket.    *****    Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!